De slimste Theunis… | Column Ton Theunis

Ik ben eigenlijk niet zo van De Slimste Mens. Ik vind de titel al fout en om eerlijk te zijn is de aanwezigheid van Maarten van Rossum geen verhoging van de kwaliteit. De helaas te vroeg overleden zanger en tekstschrijver Jeroen van Merwijk speelde ooit met verve en overtuiging in het radioprogramma Rauhfaser de rol van  ‘De Hypochonder’ en ik moet steeds aan Jeroen denken als ik Van Rossum hoor oreren.

Nee, ik ben meer van Twee voor Twaalf, Per Seconde Wijzer of Met Het Mes Op Tafel.

Ik ben wel geporteerd van de Vlaamse versie. Ik weet het: seksistisch, flauw, woordgrapjes, bot, grof, maar in elk geval geen in een leunstoel onderuitgezakte brommende mopperkont.

En verder bewijst het kunnen onthouden van veel feitjes en gebeurtenissen helemaal niet dat je slim bent. Vind ik. Vond ik. Tot gisteravond.

Want ik was bij de honderdste(!) aflevering van het Politieke Circus van Almere, als steeds met de messcherpe leeuwentemmers van Almere Deze Week, de heren Mienstra en Beijer. Dit keer was de presentatie -feestelijk- in handen van Spreekstalmeester Sven van den Burg.

Casa Casla zat stampvol lokale politici en gelukkig ook nog andere inwoners. OmroepAlmere zond het allemaal live uit. Leuk, feestelijk, gezellig. Serieuze gesprekken over misdaad, uitsluiting, oude herinneringen en het gebrek aan het grote geheel, het passeerde allemaal de revue, zelfs met live muziek, tot…

Tot ze De Slimste Mens gingen spelen en het complete publiek middels al dan niet opdoen van rode clownsneusjes waar of niet waar kon antwoorden op een stelling. Had je het fout, dan moest je gaan zitten. Toen ik ‘niet waar’ antwoordde op de bewering dat Karine de Potter (FvD) vier papegaaien bezit -ze heeft er drie- bleken er daarna nog nauwelijks mensen te staan. En toen ik wist dat Colette Holter geen geruite rokjes en sjaaltjes kocht in de Bijenkorf, was ik de enige die nog stond.

Best een verrassing, moet ik eerlijk zeggen. Felicitaties, applaus, een heuse goodie bag als hoofdprijs. En de vraag of ik nu de slimste politicus was. Of de slimste Almeerder? Natuurlijk niet. Geen van beiden. Want zoals ik al zei: er is niets slims aan dat je triviale dingen kunt onthouden. Dus wat ben je dan wel?

Het was mijn herinnering aan de aanhoudende kwelling die alle voorzitters van onze politieke markt lijken te hebben die me plots het antwoord opleverde. Ook afgelopen donderdag was het weer raak. Ze krijgen het verschil tussen Theunis en Theunisse maar niet onder de knie en daarom dan toch maar dit.

Sinds gisteravond ben ik de slimste Theunis en ik ben er trots op. Sorry, Erik. Jammer dat je er niet was.

Ton Theunis is fractie assistent bij APOPA

Geschreven door