Zomertijd… | Column Ton Theunis

U hebt het vermoedelijk gemist, maar vannacht ging de klok een uur vooruit. De enkele droeve nachtbraker die nog in kroeg of discotheek rondhing, zal met de pest in het lijf een uur eerder huiswaarts gegaan zijn. Maar de flinkerds op weg naar het vroege voetbalveld en de verpleegster met ochtenddienst verdienen ons medeleven. Aan de andere kant hebben moslims weer mazzel met die zomertijd want het is een uur eerder donker, hetgeen de ramadan dragelijker maakt dit jaar. Behalve in Libanon dan…

Daar heeft de regering namelijk op het laatste moment besloten om de zomertijd niet vannacht maar pas op 21 april in te laten gaan. Resultaat: chaos.

Apple, Samsung, IBM en zo denken er namelijk anders over en dus staan alle mobiele telefoons en computers sinds vannacht op Europese zomertijd, maar het land zelf niet.

Geen echte ramp, zult u wellicht denken. Dat dacht ik ook. Ik heb jarenlang vergeefs met het klokje op het dashboard van mijn auto geklungeld omdat ik niet wist hoe ik dat ding moest verzetten. Net als je eraan gewend was, werd het weer wintertijd.

Maar er zijn Libanezen die hun regering trouw zijn en er zijn er die meer in Apple geloven, waardoor de samenleving aldaar nu getergd wordt door het bestaan van twee werkelijkheden.

Sommige mensen komen een uur vroeger op hun werk dan anderen en er zijn er ook, je zult het altijd zien, die een uur later beginnen om vervolgens een uur eerder naar huis te gaan.

Sommige leerlingen moeten een briefje bij de concierge halen omdat ze steevast te laat zijn. Wie op de bus wacht, is afhankelijk van de pet van de chauffeur en hoed u als u het vliegtuig moet pakken.

De winkels hebben verschillende openingstijden. De moslims van Libanon kunnen onderling ook nog mot krijgen omdat de een vindt dat de zon officieel al onder is en de ander nog zit te klapwieken van de honger.

En dat terwijl het land al sinds jaren een en al verdeeldheid en oorlog is. Dat kan zomaar uit de hand lopen.

Ongeveer zeventig landen op de wereld verzetten jaarlijks de klok een uur van winter- naar zomertijd en weer terug. Overigens is men al erg lang doende met het fenomeen.

In 1895 stelde de Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson al voor om de klok in zijn land twee uur te verzetten en in 1907 schreef de Engelsman William Willett zelfs een boek over het nut van het schuiven met de uren. Maar het werd niks, men wilde er niet aan.

De werkelijke reden waardoor de zomertijd haar intrede deed, was, hoe kan het ook anders, een oorlog. Toen de Duitse keizer dat op 30 april 1916 deed, zodat het aan zijn kant van het niemandsland langer licht was, volgde de vijand al snel, nog geen maand later. Je pikt snel iets op in oorlogstijd.

Nadat de vrede in 1918 was getekend, verwaterde de menselijke bemoeienis met de biologische klok om echter in 1973 weer de kop op te steken, nu definitief, tijdens de oliecrisis.

Toen moest het energiegebruik namelijk terug worden gedrongen omdat de Arabieren de oliekraan dichtdraaiden. Wereldwijd moest het energieverbruik worden ingeperkt. Het ene land na het andere greep naar de zomertijd en in 1977 besloot Ome Joop den Uyl dat wij ook mee moesten doen. Want als het langer licht is, laten mensen langer het licht uit. Zo simpel is het.

Al zesenveertig jaar besparen wij Nederlanders nu dus al een heleboel energie, om het zo maar te zeggen. Met allerlei verwarring, verslapen en gevoelens van jetlag tot gevolg, maar u deed al decennia het goede, vermoedelijk zonder dat u het wist. De regering plukte daar al die tijd reeds de wrange -vruchten- van. Dank daarvoor.

Maar de boeren worden sinds 1977 dus gedwongen om nóg een uur vroeger uit de veren te komen dan ze toch al moesten, waardoor we mogen vaststellen dat zij van ons allen natuurlijk dubbel gepakt worden.

En tóch stijgen de energieprijzen, ook wanneer ze dalen. Onnodig.

Robbie Jetten had de klok gewoon nóg een uur vooruit moeten zetten; dat had minstens twee windmolens gescheeld dit jaar.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat wie gedurende de zomertijd komt te overlijden in feite een uur eerder sterft dan nodig was geweest. Want onthoud dit goed, lezer: de wintertijd is de échte tijd, de zomertijd is het trucje.

Een uur van je leven wordt je gewoon afgepakt, maar niemand die zich er kennelijk druk over maakt. Niemand die het doorheeft. Behalve Monuta dan misschien…

En in Libanon. Daar snapt men het tenminste ook. Nou ja, sommigen een beetje dan. Om er een echte bende van te maken, heb je computers nodig. En af en toe een oorlog. Daar kun je de klok op gelijk zetten…

Geschreven door