De afgelopen zes weken stonden in het teken van de berging van de Short Stirling BK716 uit het Markermeer. Vrijdag 9 oktober 2020 zijn de werkzaamheden afgerond. De partners in deze berging zijn tevreden over het tot nu toe behaalde resultaat; het vliegtuig is officieel geïdentificeerd als de BK716 en er zijn stoffelijke resten gevonden. De wrakdelen worden door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht meegenomen naar de basis in Woensdrecht.
De stoffelijke resten, eventuele uitrustingsstukken en persoonlijke bezittingen worden door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) naar hun laboratorium in Soesterberg meegenomen voor verder onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zullen worden overhandigd aan het Britse Ministerie van Defensie.
“We zijn zeer verheugd met de resultaten die het team van Defensie en Leemans Speciaalwerken hebben geboekt,” zegt wethouder Hilde van Garderen. “We hebben zeven families in ieder geval kunnen vertellen waar het vliegtuig waar hun familieleden in zaten, terecht is gekomen. Nu hopen we dat de BIDKL na ruim 75 jaar definitief uitsluitsel kan geven of hun familielid ook echt gevonden is.”
Ook aannemer Leemans Speciaalwerken kijkt tevreden terug: “Wij zijn blij aan deze succesvolle berging te hebben meegewerkt,” aldus projectleider Willem Giesberts. “Het was geen gemakkelijke berging maar wel een met een heel mooi resultaat. Het doel van gemeente Almere was: Het bergen van stoffelijke resten en eerbetoon aan de gevallenen. Dankzij het team bestaande uit 18 zeer gemotiveerde specialisten uit verschillende disciplines van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en Leemans Speciaalwerken is dit doel bereikt. Het was een zeer hecht team waarin de sfeer en de samenwerking bijzonder goed was.”
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vult aan: “Gemeenten en het Rijk werken samen aan de berging van vliegtuigwrakken, om recht te doen aan de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het besef dat we met elkaar in vrede en veiligheid mogen leven.”
Het verhaal van de Short Stirling
“Nu de berging voltooid is, betekent niet dat het project stopt voor de gemeente Almere,” aldus wethouder Hilde van Garderen. “Het verhaal van de Short Stirling BK716 en haar bemanningsleden is een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis en we willen dit verhaal dus ook blijven vertellen voor onze volgende generaties. Dit doen we door het pas verschenen kinderboek ‘Nacht van de Short Stirling’, digitale lezingen, kinderactiviteiten en uiteindelijk een expositie in het Erfgoedhuis. Daarnaast wordt in november een gedenkplaat onthuld in het Bos der Onverzettelijken. Hier wordt in maart 2021 een kunstwerk ter nagedachtenis op geplaatst, die tijdens de herdenkingsceremonie in het bijzijn van nabestaanden wordt onthuld. Bij alle activiteiten houden we rekening met de ontwikkelingen rondom het coronavirus.”
Vanuit de provincie Flevoland vult gedeputeerde Michiel Rijsberman aan: ” De herinneringen aan de strijd voor onze vrijheid in de Tweede Wereldoorlog moeten we in ere houden. Provincie Flevoland heeft daarom verschillende initiatieven aangetrokken om deze verhalen te blijven vertellen. Naast allerlei activiteiten voor jong en oud, dragen we zorg voor een website en een gedenkwaardig monument in de vorm van een documentaire. In deze documentaire, Vliegen over Polderlijnen, worden de verhalen van begin tot vandaag de dag verteld over Short Stirling. De lancering van de documentaire vindt dit najaar plaats. Voor iedereen een must see.”
Het Ministerie van Defensie voerde de werkzaamheden samen met Leemans Speciaalwerken uit in opdracht van de gemeente Almere, in samenwerking met Provincie Flevoland. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Ministerie van Defensie ondersteunden de gemeente bij de berging.
Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling