Wat is er toch mis in ons bestuur? | Column Johan de Leeuw

We leven met elkaar in een land wat de toets met vele landen in de wereld best kan doorstaan. En laten we eerlijk zijn, feitelijk is dat zo op alle gebieden.

Natuurlijk zijn er zaken die op microniveau in andere landen beter zijn maar op macroniveau zal je van goede huizen moeten komen om een beter land dan Nederland te vinden.

Maar betekent dat dat we achterover moeten gaan leunen? Nee natuurlijk niet! Ik wil over dit gegeven een serie artikelen schrijven en ik begin vandaag met iets wat zich in Almere afspeelt.

Ooit zei het college dat wij voor 10 miljoen een Floriade konden organiseren en de raad nam dat aan als zoete koek. Is dat dom? JA dat is dom. Je hoeft alleen maar naar de cijfers van voorgaande Floriades te kijken om te weten hoe ongelofelijk dom die gedachte is.

Nu komt natuurlijk de vraag op “ hoe kan het nu dat het toenmalige college een voorstel deed van 10 miljoen en geen cent er bij?” Het antwoord op die vraag is simpel. Stel het toenmalige college had verteld dat het richting de 100 miljoen zou gaan. Dan weet je zeker dat de toenmalige raad had gezegd “AAN MIJN HOELA” laat een andere stad dat maar doen. Dus kiest men voor de salami benadering. Telkens weer met een mooi verhaal een miljoen of wat er bij en de raad zit vast in de eigen onkunde.

En nu zijn we aangekomen bij de 60 miljoen. Het is nu juni 2020 dus nog bijna 2 jaar te gaan. Een stad van slechts 200.000 inwoners geeft minimaal 60 miljoen uit aan een feestje van de Land en Tuinbouw sector .

Door mij voorspeld tekort, 20 miljoen of iets meer. En ook nu weer slikt de raad dat braaf. Soms zonder veel woorden en soms met fraaie woorden maar allemaal voor de bühne.

Waarom doet men dit?

Men wil het college in het zadel houden en daar mee een bestuurscrises omzeilen. Je kan toch niet toegeven dat het allemaal fout zit want dan schaad het je loopbaan.

En zo is de raad verworden tot een tandeloos en feitelijk overbodig bestuursorgaan.   Feitelijk staat de raad buiten spel en is er alleen om een aantal avonden saaie TV te verzorgen.

Kan het erger? Ja dat kan. Dan ziet het oudste raadslid dit proces met onvermijdelijke uitkomst aan en besluit een aanpak voor te leggen voor onderzoek die de Floriade van verlies naar winst kan brengen. Feitelijk vindt iedereen het idee en prima idee maar men is wel tegen omdat het eerder had gemoeten. Nou ja zeg, we hebben nog 2 jaar te gaan en dat is tijd genoeg om de wereld te laten vergaan. Maar tot heden heeft men er niet naar willen kijken. Waarom niet? De raad kan zich met het idee weer in de rol plaatsen waar het hoort. Het college aansturen en corrigeren waar nodig.

Geschreven door