Failliet of toch niet? Het college gedraagt zich als een mistbank boven de Doggersbank | Column Johan de Leeuw

Zullen we eens een raadsel ontrafelen? Een bedrijf is technisch failliet als er onvoldoende middelen zijn om de zaak lopende te houden. Dan gaat de directie op de markt kijken voor extra funding. Voor de Floriade is dat de gemeente Almere als enige aandeelhouder. Maar een aandeelhouder is niet verplicht dat te doen. Dat is wettelijk geregeld.

In ons geval wenst de Raad als budget rechthebbende ook geen extra geld in de Floriade te steken. Als de directie geen funding vindt moeten zij naar de rechter. Die spreekt dan het faillissement uit en begint een interessante periode die u als burger niet meer raken.

Het College gaat nu de provincie en het rijk aanschrijven voor een extra funding. Het rijk zegt nee en de provincie is in winterslaap. Maar er zijn gelden gereserveerd om tegenvallers bij de Floriade op te vangen. Het college denkt slim te zijn en vraagt de raad toestemming om in die grabbelton de nodige gelden te onttrekken. Dat legt dan een enorme hypotheek op de komende raad en wie geeft er nu zijn budgetrecht op.

Bovendien gaat er dan toch geld uit de gemeente naar de Floriade maar VVD en PvdA kunnen zeggen dat zij niet instemmen met meer geld naar de Floriade. Dat doet de kiezer in slaap sussen. Dat zijn schijnbewegingen waar zelfs Poetin wat van kan leren.

Maar kommer en kwel, het gaat hier over vele miljoenen die ooit op het bordje van u, de belastingbetaler terecht komt. Feitelijk regelen de VVD en de PvdA een belasting verhoging over de verkiezingen heen.

Er is nog iets geks; de wethouder zegt vanuit zijn hoekje dat er geen sprake is van een faillissement. Er is geld genoeg om de salarissen te betalen en de business te kunnen doen.

Dat doet mij denken aan de Dexia bank. Alles gaat goed maar de dag erna niet meer. Ik denk dat Hoek een achterneef is van Rutte want als dat zo is, waarom dan die vraag aan de raad en andere overheden? Nee beste burger dit is de bekende truc van Blanus. De Floriade is technisch failliet en anders is er net. Maar let op de huidige raad gaat in hun laatste vergadering het College voorstel goedkeuren. APOPA stemt tegen

Hallo stemmer , bent u er nog? Nu wel even wakker blijven. Wij als APOPA willen zo snel als kan dit besluit naar de vogeltjes sturen. Onmiddellijk na de verkiezingen zullen wij de nieuwe raad aansporen dit rampzalige besluit terug te draaien. Het zou wel zo gemakkelijk zijn als we met wat meer zetels in die raad zitten. Want ja, u weet het, de meerderheid beslist. En de meerderheid is nu tegen de burger.

U bent in maart even de baas. Pak die kans, ook als u niet van ons houdt. Ga a.u.b. stemmen het komt er nu echt op aan. Elk zeteltje gaat tellen.

Kies niet voor Haagse onderleggers maar ga voor lokaal en APOPA is een lokale beweging die graag zijn nek uit steekt

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van de lokale politieke partij APOPA

Geschreven door