De scholen gaan beginnen | Column Tjeerd Herrema

Het nieuwe schooljaar gaat maandag beginnen. Gelukkig in aangepaste fysieke vorm ondanks alle verwarrende berichten over ventilatie op scholen die vaak te wensen overlaat. Mijn stageschool, het OostvaardersCollege, had gister een startbijeenkomst.

Er zijn 4 scenario’s gemaakt rond corona waardoor snel op of afgeschaald kan worden. Ook aan de discussie over mondmaskers ontkomt de school niet. Steeds meer scholen kiezen hiervoor als extra preventie.

Vooral vanuit de zorgen die er op veel scholen leven. Het OostvaardersCollege gaat met gezichtsschermen werken als de 1,5 meter niet lukt. Je ziet ze in Nederland nog weinig maar in andere landen veel meer. De wetenschap heeft nog geen duidelijk antwoord op de effectiviteit van deze vorm van preventie. Ze bedekken ook je ogen, laten geen druppels door maar sluiten je gezicht niet geheel af. Ik lees nergens een duidelijk RIVM advies. Maar het is minder benauwd, afwasbaar dus minder afval, je bent als docent beter verstaanbaar en gezichtsherkenning op je mobiel blijft werken met een gezichtsscherm. Vast ook een reden waarom Apple een eigen gezichtsscherm produceert en het ontwerp zelfs openbaar gemaakt heeft.

Misschien loop ik dan volgende week met een Apple in mijn hand en een Apple voor mijn gezicht. Of zal ik het Pandamasker maandag opzetten. Heb ik in ieder geval de aandacht al. Laat het nieuwe schooljaar maar komen.

Geschreven door