OBI @ OLBI Nederland gaat vliegen zonder Koolmees | Column Johan de Leeuw

Het is de basis van onze huidige economie die, zoals blijkt, niet goed is. Conclusie; tijd voor een nieuwe basis voor iedereen. Nieuwe inzichten over het basisinkomen legt de waanzin van huidige vangnet bloot.

Het verschil zit in de L van Leefbaar

Ondanks dat velen denken dat Nederland een mooi sociaal vangnet heeft en ondanks dat er vele miljarden heen gaan, volgend jaar 87 miljard, groeit de armoede en dakloosheid en is het bestaan voor een voedselbank een maatschappelijke noodzaak. Dus weggegooid geld.

Hoogtijd om de basis van de maatschappij te renoveren. We moeten af van die toeslagen, de bijstand en bedenk alle regelingen maar. Iedereen moet kunnen leven en wonen zonder huur en zorgtoeslag. Maar hoe doe je dat. Dat is simpeler dan het lijkt.

Het is gewoon een kwestie van voldoende inkomen. Laten wij het ministerie van sociale zaken eens overbodig maken; Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder krijgt € 33.000,- bruto per jaar. Dat betekent als je samen woont dat het gezin € 66.000,- per jaar ontvangt en dat de werkgever veel goedkoper uit is en zijn winst dus zal stijgen. Hij hoeft immers de eerste € 33.000,- niet te betalen. Meer winst betekent meer inkosten voor de schatkist. Het OLBI is nu groot genoeg om het ministerie af te kunnen schaffen en dat levert gelijk 87 miljard op. Ook kan op gemeentelijk niveau het sociale domein verder wel inpakken. Werk genoeg maar niet meer in de warwinkel van regelingen die er bestaan. Lijkt me een enorme verbetering voor al die ambtenaren. Wat ook verdwijnt is de werkloosheid. Zeg maar dag tegen het UWV. Dag studentenlening en studiebeurs. Je hebt immers een volwaardig inkomen. Ook de AOW is dan overbodig en iedereen kan op gepaste argumenten stoppen.

En de voedselbank? Lijkt me ook overbodig geworden.

En wist u dat hoe hoger de OLBI is des te goedkoper de eindafrekening uitpakt. De economie krimpt immers nog nauwelijks of geheel niet., de bestedingen vallen niet weg en de belasting inkomsten blijven overeind.

Stelt u eens voor dat we heden een OLBI zouden hebben. Geen krimpende economie en armoedeval en veel minder miljarden naar ondernemingen.

Misschien is zo de huidige pandemie nog ergens goed voor. Het geeft voortschrijdend inzicht.

Geschreven door