Moeten we de economie opofferen aan 15.000 levens? | Column Johan de Leeuw

Tja, je kan je natuurlijk van alles afvragen. Bijvoorbeeld; waarom stelt iemand zo’n vraag?

Jort Kelder en Marianne Zwagerman hebben hun antwoord al lang gegeven Die zeggen NEE! Zwagerman doet er een schepje bovenop. Die zet ouderen weg als dor hout die maar het veld moeten ruimen.

Weet een ander vindt dat de ethica en de filosofen het antwoordt moeten geven. Het nieuwe probleem is nu dat dat wetenschappers zijn en wetenschappers komen niet met antwoorden maar met nieuwe vragen. Kijk naar het functioneren van het OMT. Dat is toch grappig en net een soap.

Nu begint deze column natuurlijk met een verkeerde vraag. Kijk; de Corona neemt wat levens en 15.000 lijkt heel wat maar de economie neemt er veel meer. In de loop der jaren heeft onze mooie economie miljoenen levens gekost. En wat bracht die mooie economie ons? Dakloosheid, enorme tweedeling, woningnood, armoede, oorlog, slecht georganiseerde zorg die bij de eerste de beste pandemie door de hoeven zakt en nog veel meer kommer en kwel.

Zo’n economie wil je echt niet behouden daar is geen ethica en filosoof bij nodig. Dat kan elk gewoon mens zelf wel inzien. Alleen als je politicus bent zie je dat niet. Die zijn trots op hun eigen en zelfstandig georganiseerde fiasco.

Voor mij is het simpel; een economie die reeds miljoenen de dood heeft in gejaagd en bij geen verandering dat gaat doen met miljarden kan niet onveranderd blijven.

Het is nu de dood of de Gladiolen. Wij moeten naar een andere economie waar het welzijn van mensen ons kapitaal is en geld moet dienen waar het voor gemaakt is. EEN RUILMIDDEL en verder niets.

En eeh, ik ben geen ethicus of filosoof. Gelukkig niet. Een mooi 2021

Geschreven door