Waarom wil Nederland kosten wat kost een instabiel elektriciteitsnetwerk? | Column Johan de Leeuw

Ja hoor, komen ze elkaar tegen in Parijs en gelijk slaan de hersenen op hol. Zij, het licht van de natie besluiten dat Nederland in 2050 CO2 neutraal moet zijn en in 2030 moeten wij rond de 50% minderen.

Tja, dat kan je besluiten maar dan komt de weerbarstige werkelijkheid op je af. Hoe regel je dat? Er is natuurlijk laaghangend fruit. Zoals de kolencentrales sluiten. Kost een paar centen maar je hebt mooi minder CO2. Dat klopt, maar ook minder vermogen op het netwerk en de behoefte aan meer vermogen is in de komende jaren een feit.

Niks aan de hand, gewoon volbouwen met windmolens en zonnecellen. Maar ja, zijn die dingen wel geschikt voor een NUTS infrastructuur. Nee dat zijn ze niet. De zon schijnt regelmatig niet en het waait ook niet altijd. Maar niks aan de hand hoor, we vinden gewoon een grote batterij uit. Nederland wordt één grote witte kat batterij. En wat te doen als we  een paar dagen zonder wind en zon zitten? Gewoon de tent sluiten?

Nee, niet goed over nagedacht.  Maar GL, D66 en de PvdD houden wel vast aan dit scenario en roepen dat de transitie te langzaam gaat. Tja, logisch.  Als je vasthoudt aan die verkeerde techniek vertraag je de boel. Het is dan ook hoog tijd dat we wind en Zonne energie een andere plaats geven in de tijd en volop gaan inzetten op Waterstof en kernenergie.

Nu neemt kernenergie een aantal jaren  en dus kunnen we het tijdelijk met gascentrales af. Totaal scoor je dan veel minder CO2 en je behoud een stabiel netwerk tegen te dragen kosten.

Maar er is nog een voordeel. Nederland verrommelt niet. Dat gebeurt wel bij wind en Zonne energie als NUTS voorziening. Dan wordt het weer mooi in de polder en kunnen we weer genieten van ons Wijtse landschap.

Als je er goed over nadenkt zijn D66, GL en de PvdD de grootste vertragende factor in de energie transitie want zij weigeren nog steeds het voortschrijdend inzicht te adopteren. En toch zit er een addertje onder het gras. Stel; in 2050 hebben we een waterstofeconomie. Dan nog hebben we veel CO2 uitstoot. Er wordt namelijk één rampenfactor structureel vergeten. Die factor heet mens. Ieder mens stoot per etmaal 1 kg CO2 uit. Tegen 2050 hebben we mogelijk 19 miljoen inwoners in Nederland. Dat is dan 19 miljoen x 1kg per etmaal x 365 dagen per jaar = bijna 17 miljoen Ton CO 2 alleen in Nederland.

Het is dus tijd dat we gaan minderen met mensen. Terug naar maximaal 3 miljard op aarde lijkt me een heilzaam doel.  Zou dat de achterliggende reden zijn voor de CU om de pil in het basispakket te krijgen. Lijkt mij een nobel doel.

Geschreven door