Het College van Amere heeft eindelijk zijn bescherm heilige | Column Johan de Leeuw

En ja… het is een meisje. Afgelopen donderdag trapte de raad in zijn eigen val. Het havenhoofd verdween van de agenda. Voor mij is het nog steeds niet duidelijk waarom maar het ging zo. Op het punt Havenhoofd is ons college natuurlijk in gebreke.

Dat is veel te lang blijven liggen en de ambtenaren waren dus in paniek want o jee hun beleidsplan viel in duigen. En waarom zou je als ambtenaar je je iet van de Politieke Markt aan trekken. Jij bent toch de baas! Maar de oplossing was daar. De beschermvrouwe van het college trad aangespoord naar buiten en vroeg reglementair on een terug roep van de raad van reces. Nou ja reglementair? Daar kan je over redentwisten want die procedure is bedacht voor calamiteiten. Denk hier aan een dijk doorbraak of een andere paniek toestand die plotseling ontstaat.

Maar nu ging het om een redding van de wethouder van D66 en het probleem dook niet plotseling op. Maar daar was Santa Martina van Bemmel die als een Hansje Dijkers haar vinger in de PM stak om het lek te dichten. De wethouder kan het zweet van haar voorhoofd halen want de coalitie partijen  kwamen in rijen van twee met de brancard aan gehold en onder de strakke regie van Santa Martina werd het weer geregeld. Wethouder gered, niets aan de hand en bij de komende verkiezingen zijn we het weer vergeten. Tja, maar ik even niet. Ik maak een aantekening in het faalboekje van het college en ik heb een geheugen als een pot.

Maar ik moet nu wel gaan nadenken over de politieke Markt. Heeft dat toneelstuk je nog wel zin? De college partijen staan toe dat het college er een politiek circus van maken en dat de raad feitelijk niet kan functioneren. Dat geeft het college de ruimte om het beleid van de 4e macht gewoon te legitimeren want ja, ach die raad, die is onderdanig en er is altijd nog Santa Martine v Bemmel die als een Pippi Langkous de dag zal redden.

Maar brave mensen van Almere ;  geniet van je zomer en pas op voor de Delta virus en D66

Geschreven door