Verkiezingen?? Het stof is nog lang niet neergedaald | Column Johan de Leeuw

Slechts 39% kwam op! Ik zie dat als probleem. De nieuwe raad is daardoor nauwelijks legitiem en een grote aanpassing zou gewenst zijn. In ieder geval kan de oude coalitie zo niet door.

Maar dat willen ze wel en voor een meerderheid is er maar één extra partij nodig.

In het Haagse denken kan dat met de PvdA en met de SP. Maar elk clubje staat al klaar met zijn eigen wethouder en de VVD wil er natuurlijk weer twee. Dat zou in hun denken 7 partijtijgers zijn. Dat betekent gelijk “geen goed bestuur maar partijbelang” Het partijbelang gaat boven het stadsbelang. Zo krijg je dat b.v. op financiën niet gekozen wordt voor solide beheer van de centjes van de burger maar voor het VVD feestje met de naam Floriade waar de burger het gelach betaalt. De wethouder financiën had natuurlijk veel eerder op de rem moeten gaan staan maar ja, het partijbelang prefereert.

In ieder geval zou het zo maar 7 wethouders kunnen zijn als je 7 partijen in de coalitie hebt zitten en als de VVD er 2 eist dan worden het er 8. Garantie voor een Poolse landdag!

Dit alles houdt in dat er geen coalitieakkoord moet komen maar een raad breed  akkoord. Alleen op die wijze is het mogelijk een stabiel stadsbestuur te vormen. We moeten er wel voor zorgen dat de wethouders deskundig zijn. Dat waren zij de afgelopen periode niet. Het waren goedwillende partijtijgers en dat is niet voldoende. Sla er maar eens het vorige coalitieakkoord op na. Geen enkel doel is behaald en men zag zelfs kans de woningnood te verergeren. Dat was een hele kunst maar met kunst en vliegwerk is dit toch gelukt. Het beste bewijs dat de vorige coalitie niet boven het niveau van goedwillende amateurs uit komt.

 Het kan natuurlijk niet dat je zo maar van raadslid naar wethouder gaat. Besturen is een ander vak dan volksvertegenwoordiger. En , belangrijker, je mag als wethouder geen partijtijger zijn.

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van APOPA welke een zetel heeft in de Almeerse gemeenteraad

Geschreven door