Fake-news… | Column Ton Theunis

Dan denk je dat, met nog 24 dagen te gaan, de Floriade nu echt eens met rust gelaten mag worden om zich voor te bereiden op haar feestelijke opening. Ook door mij. Wat heeft het immers voor zin? Ze heeft veel kapot gemaakt in onze stad, maar we gaan er niets meer aan veranderen.

Het wordt wel een financieel debacle, zo erkende wethouder Lindenbergh van Financiën afgelopen donderdag. € 28.000.000,- van het verstrekte geld gaan we in elk geval niet meer terugzien, zei hij. En toch ‘leende’ hij de BV op de valreep nog wel even € 4.500.000,- uit de stroppenpot die volgens mij eigenlijk al een tijd leeg is.

Ik meende echter dat ik er goed aan deed de oude gemeenteraad een laatste maal ‘live’ in de raadszaal toe te spreken en het er dan maar bij te laten.

Tot ik het reclamespotje zag dat de Floriade vandaag heeft gelanceerd. Toen brak ik zowel mijn klomp als mijn voornemen tot stilzwijgen.

Zie zelf: onder deze column

Wat een leuk, fris filmpje. Een lokkertje voor de dagjestoerist met daarin alles wat hij of zij niet op de Floriade zal zien! Omdat het er niet is!

Tegen de muren van de Almeerse skyline klimmen geen vrolijke planten en bloemen. Er is helemaal geen vele meters hoog gebouw waar hangende tuinmannen groenten oogsten.

Alle beloften die men de Almeerders tien jaar lang al deed en waarvoor wij heel veel geld moesten afstaan, doet men in dat filmpje met die schijnwereld nog eens dunnetjes over.

Dat toont opnieuw aan dat de Floriade BV én de gemeente Almere ook geen idee hebben van het gedrag van de bezoekende consument. Die wil waar voor zijn of haar, ook nog zeer duur betaalde, kaartje. En aan de gewekte verwachting zal niet worden voldaan.

Vandaag de dag gaat een negatieve recensie binnen dertig seconden de wereld over en boven alle moderne marketingtools verheven staat nog altijd de, al dan niet digitale, mond-tot-mond-reclame.

Met het filmpje wordt op de term ‘Growing Green Cities’ gedoeld, aldus de organisatie. Op mij maakt het de indruk van de façade zoals ik al vreesde dat die er zou komen. Zoals die ons als inwoners al jaren voor werd gehouden. Mooie plaatjes, mooie praatjes.

Wie voornemens is om een bezoek aan de Floriade 2022 te brengen, dient dus op het volgende voorbereid te zijn:

– Er zijn geen torenflats waar fleurige planten tegen de gevels groeien. Er is slechts één, niet duurzame, niet innovatieve, gewone betonnen flat waar men dan maar bloemen op geschilderd heeft bij gebrek aan beter.

– Er zijn geen gebouwen waar groente tegenop wordt gekweekt. Alleen het Aeres-gebouw heeft planten tegen de buitenmuren, maar daar mag de bezoeker niet in;

– Er is een boel nog niet klaar, zoals het congres-centrum, maar wie na mei een kaartje koopt, ziet het waarschijnlijk zo goed als af;

– Het station is evenmin klaar, maar daar merkt u niets van terwijl u langs de schuttingen loopt. Misschien kunnen ze iemand vinden om er een hulk op te schilderen?

Al die bouwachterstanden komen door Corona, zegt men nu.

De pandemie waarvan velen in 2020 al wisten dat ze de Floriade op dat moment -na de eerdere PFAS crisis- een tweede forse vertraging zou bezorgen. Het gaf Almere dé ultieme kans om met opgeheven hoofd en met relatief weinig verlies de stekker eruit te trekken.

Maar nee, het moest en het zou.

Ik schreef het in het verleden al: de keizer heeft geen kleren aan. En nu blijkt dat binnenkort de hele wereld dat gaat zien.

Almere, Almere…

https://youtu.be/WQhuYFP7vPo

Geschreven door