Het is klaar als het klaar is… | Column Ton Theunis

Voormalig Floriade-wethouder Jan Hoek joeg iets meer dan twee jaar geleden de oppositie de gordijnen in toen hij zei: “U ziet wel wat er op de Floriade komt als het hek opengaat.”

Jan zei dat toen de Floriade Almere al minstens vijf keer meer had gekost dan was voorgespiegeld.

Tegen een gemeenteraad die dat hoorde te controleren maar daar kwam niet veel van. Alles was zo vaag en verwarrend dat men het overzicht al een tijd kwijt was.

Gelukkig is nu het hele college verantwoordelijk voor de Floriade. De wethouders weigeren een zegsman of -vrouw aan te wijzen, een aanspreekpunt te benoemen.

‘Het zal voor u steeds weer een verrassing zijn wie er de trap af komt als het over de Floriade gaat,’ grapte wethouder Lindenbergh tegen Johan de Leeuw toen die vroeg tegen wie nou over het tuinfeest moest worden gesproken.

Maar als het over het geld gaat, moet je sinds kort bij Kees Ahles zijn. Dus als het over Floriade-geld gaat, doen we dan ook maar. Ook journalisten moeten daarvoor bij Kees zijn. Dus daar stonden ze dan.

Er blijven namelijk veel vragen. Vooral over geld. Dat is ook logisch want uit alle bekend geworden cijfers blijkt wel dat de Floriade ons zeker € 100.000.000,- gaat kosten.

Dus dacht de journalist: we vragen het Kees. En wat antwoordde die?

€ 98.200.000,-. Dat zat er niet ver naast.

Dan vraag je natuurlijk verder. Is dat het? Of kan het toch nog verder oplopen? Wordt het nog erger?

Kees -van een wethouder Financiën mag en moet je een vooruitziende blik verwachten- liet ons allen weten: “Het is klaar als het klaar is.” Einde bericht.

Kees Ahles die moet waken over onze centjes en het bestaan van velen stelde ons daarna nog wel gerust: “Maar… de tijd is kort dus de kans dat er nog hele grote tegenvallers komen, wordt steeds kleiner.”

Wat klinkt als: “Het einde van de wereld is nabij, dus u hoeft steeds minder lang bang te zijn.”

En klaar was Kees.

De Floriade werd gisteren voor het publiek afgesloten na een absurdistische dag met een onwerkelijk bezoekersaantal voor een ridicule toegangsprijs.

Het nu bekende verlies voor de stad is van ongekende hoogte en die teller is nog lang niet aan haar eind gekomen.

Maar we hebben het er niet meer over, lijkt de tendens inmiddels. We roemen alleen nog maar iedereen die zijn of haar best zo vreselijk deed, steken de veren daar waar het het meest jeukt.

De gevolgen voor de inwoners wegen niet op tegen iets dat maar zes maanden duurde, waar een bedroevend aantal mensen naar wilde komen kijken en dat zomaar € 100.000.000,- mocht kosten.

Het uiterlijk vertoon bleek ook bij de sluiting van groter belang dan de ongekende scheuring die het evenement in de bevolking van Almere heeft veroorzaakt. Alsof het gewoon geen drama is.

Die vervelende azijnzeikers hebben het gedaan…

Maar de keizer heeft geen kleren aan, dus wij zijn nog niet klaar.

Het fijne van die gezamenlijke verantwoordelijkheid van zo’n college is dat het dan ook (weer) gezamenlijk op moet stappen.

Om dit keer niet meer terug te keren.

En klaar is Kees dus ook nog niet.

Geschreven door