‘Er gaat niets boven Groningen!’ | Column Ton Theunis

Dat was ooit de door marketeers bedachte slagzin om onze meest noordelijke provincie bij toeristen en ondernemers onder de aandacht te brengen.

Zoals zo vaak in de reclame, bleek die kreet niet waar. Er ging wel degelijk iets boven Groningen. Benzinemaatschappijen, de NAM, de staatskas, bijvoorbeeld…

Wanneer de redactie van Almere Deze Week morgen in de krant schrijft dat buurtbewoners in Almere Poort boos zijn vanwege de plannen voor de bouw van een verslaafdenopvang, dan is dat geen nieuws. Dat is oud nieuws. Wanneer Omroep Flevoland volgende week tien minuten besteedt aan slechte bezoekerscijfers op de Floriade zouden we verbaasd de schouders ophalen. Want dat is zelfs stokoud nieuws.

Zoiets moeten inwoners van Groningen gisteren hebben gevoeld.

Nadat ze twintig jaar aan de bel trokken, rukten en sleurden. Nadat vier kabinetten Rutte tien jaar lang ontkenden, nog harder ontkenden, schoorvoetend toegaven, dan toch maar bevestigden, beloofden, daarna met de hand op het hart toezeiden, nog een keer beloofdn, verontschuldigden, erewoord en sinds gisteren geschokt waren…

Hét rapport kwam namelijk uit. Gevuld met wat Groningers allang wisten, maar toch… Alle feiten dan eindelijk op een rijtje. Duidelijkheid. Inzicht in de rauwe werkelijkheid. Erkenning. Zou het? Meneer Rutte gaat het eerst eens heel goed lezen, zei hij. Maar de conclusies kwamen wel alvast ‘hard binnen’, zei hij. Ach, zo’n vraag over of hij kan blijven… Echt prematuur…

Ruim driehonderddertig miljard(!) verdiende de staat (wij dus) aan de ellende van de Groningers. Tientallen miljarden verdiende de NAM (Shell en Esso dus).

Maar heel erg veel mensen in Groningen voelden in diezelfde tijd de wereld beven, zagen hun huizen verzakken en ervoeren hoe het de regeerders, de bovenbazen van dit land, geen moer kon schelen wat er met de Groningers gebeurde. ‘Weinig doen maar veel beloven, doet een gek in alles geloven.’

Er zijn meer van dit soort rapporten geweest die de werkelijkheid onmiskenbaar aantoonden of minstens benaderden en er zullen er door het gedrag van Ruttes regeerders nog wel wat meer komen. Ze zijn ook nodig, zulke enquêtes, want ze halen in elk geval waarheden boven tafel, wanbeleid uit bureauladen. Ze schrijven eerlijker geschiedenis dan dat leugens, uitvluchten, smoesjes,  hersenspinsels en het gebrek aan actieve herinnering doen.

Maar de leugen, ze regeert nog steeds!

Geschreven door