Moet de Nestor blij worden? Gaan we eindelijk bouwen? | Column Johan de Leeuw

Blij met Hightech center? Ach ja, maar dat vraagt wel om een Hichtech college en dat hebben we niet. Ze kunnen namelijk niet in concepten denken. Iedere wethouder trek zijn eigen plan.

Denk met mij mee. Een echt hightech centrum trekt mensen aan uit de hele wereld. Waar moeten die wonen? Kijk eens vooruit, dat betekent dat de VVD moet gaan bouwen en dat wil hun wethouder niet. Nou ja, wel voor de hoge inkomens natuurlijk. Het gevolg is een wederom toenemende woningnood. Dat wordt Hightech in het bos slapen voor Almeerders en een stijging van de grondprijs. Nee beste mensen, geen dagdromen maar bouwen, bouwen, bouwen. Eerst de woningnood weg en dan mag de wethouder van D66 haar speeltje. De woningnood verdient het!  

Elke wethouder met een helm op en bouwen. Vraag is nu; hoe zit dat, ik merk bij de Haagse partijen verhoogde speeldrang en profilering. Wil men een wit voetje halen bij de kiezer ? Er is een breuk in Den Haag en is men in Almere bang voor de BBB? In Almere kozen veel mensen voor de BBB. Kreeg men opdracht uit Den Haag om te profileren? De CHU was  ook al druk met het saboteren van het staten akkoord.

Almere heeft een college nodig met visie die nu eerst een einde maak aan de woningramp. Dat is het belang van Almere. Nog iets, wat moeten we met een hightech ding zonder waterstof. Almere Hightech? Daar is een visie voor nodig en conceptueel denken. Helaas Pindakaas.

Maar is er verandering op til? In ieder geval passeerde er twee goede raadsvoorstellen van onze bouwmeester Julius. Dat moet vermeld worden.  Hij presenteerde plannen voor de midden huur woningen en de heer Morgenstond had plotseling goud in de mond. Wel leuk als je als Nestor dat mag mee maken. Gaat het over lage huur dan staat de Morgenstond zonder tanden in zijn mond maar bij midden huur  is alles goud wat er blinkt. Toch jammer die partijpolitiek. Men moet gewoon invulling geven aan de zorgplicht die voortkomt uit artikel 21 van de grondwet

Het was ook wel leuk om te zien hoe de SP er vilein op wees dat in met name de meerderheid van de gezinnen in Almere lage inkomens hebben en dus afhankelijk zijn van lage huur woningen. En gelijk hebben ze.

In ieder geval gaan de rozen van deze week naar de heren Draisma en Morgenstond. En er gaat een eervolle vermelding naar onze bouwmeester. Maar heren, in een verordening kunt u niet wonen dus de Nestor zal extra opletten dat er ook werkelijk geleverd wordt.

Wordt het niet eens tijd dat er een meerjarenplan komt dat een einde aan de woningramp voorziet? Ik vind dat dat er al lang had moeten zijn. Kortom, werk zat aan de winkel.

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van APOPA en columnist bij Omroep Almere

Geschreven door